Kullaberg

Kullaberg, belägen i Skåne, representerar en utav de mest betagande landskapen, en perfekt plats för entusiastiska vandrare som uppskattar naturen i all sin storhet.

Regionen pryds av enastående naturskönhet inkluderande klippiga stränder, vikar, grottor och ett spektakulärt landskap.

Ett varierat utbud av vandringsleder leder dig till diverse attraktioner inom detta naturreservat. Du kan välja mellan simpla strövtåg till mer utmanande vandringar för dem med vana.

Vandringleder runt Kullaberg

En av de mest omtyckta aktiviteterna i Kullaberg är att vandra. Inom naturreservatet hittar man ett flertal kvalitativa stigar omringade av naturskönhet och fantastiska vyer över både Kattegatt och Skälderviken.

De 10 bästa vandringarna och lederna i Kullabergs naturreservat | AllTrails

Du kan påbörja din vandring i antingen Arild eller Mölle för att gå hela vägen upp, eller så kan man inleda vandringen från Naturum Besökscenter – dit är det möjligt att ta sig med både buss (under sommaren) och bil.

Besöka Kullens fyr

Kullens fyr är Sveriges äldsta fyrplats, byggd omkring år 1561. År 2011 firades dess 450-årsjubileum, dock tror många att den kan vara betydligt äldre.

Fyrplatsen är belägen 78,5 meter över havsytan och utgör Sveriges starkaste och högst belägna fyr. Det är en fascinerande historisk plats som är öppen för besökare från påsk till augusti varje år.

Fågelskådning

Fågelskådning är en favoritaktivitet i Kullaberg, då regionen är hem åt ett antal ovanliga fågelarter.

Spela golf

För golfentusiaster, Mölle Golfklubb är lokaliserad i denna vackra region. Den är en av få golfklubbar som tillåter golfspel mitt i ett naturreservat.

Mölle Golfklubb – Sveriges Vackraste Golfbana (mollegk.se)

Sola och bada

I området finns flera charmiga stränder där det är möjligt att sola och bada. För att nå dessa klippiga stränder krävs en viss vandring, men det är väl värt besväret då de är extremt lugna och vackra.

Paddla kajak

En annan omtyckt aktivitet i Kullaberg är att paddla kajak. Här finns det unika paddelvatten där man kan njuta av underbar natur med dramatiska klippformationer.

Utforska grottor

Kullaberg är känt för sina mystiska grottor som kan utforskas under bevakade turer. Dessa grottor har formats naturligt över årtusenden, och erbjuder en fascinerande inblick i områdets geologiska historia.

Segling och båtturer

Kullaberg erbjuder fantastiska möjligheter för segling och båtturer. Du kan segla runt Kullaberg och uppleva den fantastiska utsikten över havet, eller ta en båttur till närliggande öar och njuta av den underbara naturen.

Äventyra dig inte från Kullens fyr. Med Sveriges mest strålande ljus är den också den högst belägna, 78 meter över havet. Fyrplatsen är en av Sveriges äldsta och fyren är nu ett statligt byggnadsminne. Det är inte långt härifrån till fiskeläget Mölle. Redan i slutet av 1800-talet var Mölle känt som en av Sveriges första badorter och har varit en turistattraktion sedan dess. På Kullabergs sluttning ner mot hamnen ligger ståtliga sekelskifteshus och pensionat som historiska hotell.